tisdag 6 januari 2009

Endorfiner del 2

Vid träning frigörs endorfiner i kroppen och detta gör att man får en euforisk kick (känsla av lycka), och senare avslappning och välbefinnande när man tränar.

Choklad och mat med mycket fett och socker leder till ökad utsöndring av endorfiner, och många får en endorfinkick som gör att man mår bättre. Kicken gör att man vill ha mer, och mer igen!

En del känner sockersug i stressade situationer. Nu vet vi ju att intag av socker gör att endorfiner frigörs, och vi vet också att endorfiner har en lugnande verkan på kroppen. Sockersuget är alltså inte för intet!

Om man slår sig/skadar sig utsöndras endorfin i kroppen. För en stund lindrar endorfinet smärtan och det är därför som det tar någon sekund innan det börjar göra ont. Vid skada bidrar endorfinet också till att vävnaderna slappnar av så att alla nödvändiga antikroppar kan bege sig till den drabbade kroppsdelen för att läka.

Vi kan konstatera att endorfiner påverkar hur vi mår fysiskt och psykiskt. Det bästa av allt är att man själv kan stimulera produktionen av endorfiner i kroppen. Detta kan man bland annat göra genom att få massage (som ska ge ökad utsöndring av endorfiner), träna, göra roliga saker
och träffa människor som man gillar att umgås med, helt enkelt genom att njuta av livet.

Det var det jag hade om endorfiner, trevliga små hormoner det där tycker jag!

Inga kommentarer: